Jak na úklid s Marií?

Včera jsem do svého příběhu na facebooku vložila fotografii svého uklizeného šuplíku a napsala k fotce Marie Kondo je opět tady. A položila jsem anketní otázku, zda lidé podle metody této milé malé Japonky už třídili či uklízeli svá oblečení. Dostala jsem jednu odpověď Ano a sedm odpovědí Ne (Ostatní možná neuklízejí. Ne, dělám si srandu. Vím, že někdo na příběh jen nakoukne a na anketní otázky nemá náladu). No a těch sedm NE, mě tak nějak dovedlo k tomu, že jsem se rozhodla pro napsání článku, ve kterém posdílím, co se mi na práci Marie Kondo líbí a co jsem si z jejího nápadu vzala a používám ve svém životě.

Marii Kondo proslavil její minimalismus. V českém jazyce vyšla její knížka Zázračný úklid, Pořádek jednou provždy. Tu jsem nečetla celou a možná právě proto jsem se včera musela k úklidu vrátit. Sledovala jsem pár jejich pořadů a přečetla nějaké články o její práci a hned jsem si metodu KonMari zamilovala.

S dcerou jsme se dívaly jednou na pořad, ve kterém Marie Kondo vystupovala. Pomáhala lidem uklidit jejich domy. Úklidem se totiž zabývá od mala. Chtěla přijít na nějaký správný způsob, jak uklidit, aby člověk nemusel uklízet každý den. Tak dlouho četla různé články, dokud nepřišla na ten správný způsob, jak si uklidit byt či dům jednou provždy. Tento způsob úklidu pojmenovala KonMari, což je složenina jejího jména a příjmení.

Už z dřívějška vím, že energie musí proudit a proudit volně. No a když toho v bytě máme hodně a energie má na své cestě spoustu překážek, nemá šanci plynout volně. A to se pak může projevit i na tom, jak se doma nebo u někoho jiného cítíme. A naším záměrem by mělo být cítit se dobře.

Tak pojďme na ten zázračný úklid.

V tomto zázračném úklidu se postupuje krok za krokem. Nebudu je tady ve svém článku popisovat. Myslím, že mi ani nepřísluší, vypisovat její nápady. Já tě tady chci navnadit, abys o téhle oblasti našla to, co zajímá tebe a tak mohla přijít k další informacím. Stačí zadat do vyhledávače Marie Kondo a to bude článků a videí.

Dnes prozradím jen postup, jak to dělám s tím oblečením.  Líbí se mi věta od Marie – Stejné věci patří na hromadu. Chci-li si tedy probrat a uklidit své oblečení, přinesu úplně každý kousek, ano slyšíš správně, úplně každý kousek oblečení, který doma máš a dáš ho na hromadu na postel. Vznikne tak veeelikááá kopa prádla.

Dalším krokem je to, že si vybíráš, jaké kousky si necháš a které pošleš dál. A jak to dělá Marie? Chytne každý kousek do ruky a nechá se vést pocitem, zda je to kousek, který ji dodává pocit radosti. A pokud ano, nechává a pokud ne, poděkuje mu za to, že s ní byl a dává ho bokem. Ano, i já takhle držím každý kousek svého oblečení a uvědomuji si, co z toho kousku cítím. Když jsem dělala úklid kdysi poprvé, byla to obrovská hromada a přišla jsem na to, že ne každý kousek ve mně vyvolává pocit radosti. Hodně věcí šlo tenkrát na charitu. Ale to je to, co říká Marie – udělat radost někomu dalšímu.

Včera moje hromada nebyla tak obrovská jako kdysi, počet svého oblečení jsem opravdu zminimalizovala a je mi tak dobře. Mám čtyři šuplíčky a půl skříně na věšáky a jsem spokojená s tím, co mám. A už dlouho jsem při pohledu do těchto míst nepronesla větu – Zase nemám co na sebe.

A co dál?

Tak tedy první krok je za námi. Máme věci roztříděné. Víme, co dáme do tašek a z domu odvezeme a vidíme, co nám na posteli zůstalo a co uklidíme zpátky do šuplíků a skříně. Podle metody jsem se naučila skládat prádlo. Psala jsem, že metoda KonMari je metodou minimalistickou, takže i oblečení se skládáním minimalizuje. Trika se pak složená nedávají na sebe, ale vedle sebe a vy tak pouhým okem do šuplíku vidíte, kde které triko leží. Doporučuji si koupit třeba i nějaký košík nebo můžete použít i krabici od bot na ponožky nebo spodní prádlo.

Takhle můžeš postupovat i s dalšími věcmi ve tvé domácnosti. Doma jsem použila tuhle metodu i na předměty, které mi zdobily obývák. Opět jsem si dala na hromadu všechny věci z poliček a každou z nich jsem si vzala do ruky a opět vnímala, zda mi dělá opravdovou radost, že ji mám nebo je tam jen z nějaké sentimentality (a já z ní pak musím utírat prach)? Taky to tenkrát u nás hodně prořídlo.

Stejně můžeš postupovat u knih nebo taky třeba ve sklepě. Tam to musí být hodně žůžo labůžo!

Velmi souzním s Marií v tom, když říká, že to co má člověk kolem sebe, má vlastně v sobě (nebo to co má v sobě, se mu zrcadlí venku? ). Takže rozhlédni se kolem sebe. Máš v rozích zastrčené věci, které tam zbytečně zabírají místo? Máš kolem sebe nahromaděné věci, které už ti nepřinášejí radost? Je kolem tebe chaos nebo u tebe energie hezky plyne? Ukliď je, pošli druhým, uděláš tak radost. A ono se i uvnitř tebe něco posune.

Na pořadu, který jsem tenkrát viděla, mě potěšila ještě jedna věc. Marie Kondo si před každým úklidem promluvila s bytem, který měl být uklizen. Nikdy nebylo slyšet, co říká, protože tohle proběhlo takovou formou meditace. A to by určitě nebylo špatné udělat občas i v tom našem bytě, domě. Jen tak si prostě sednout a poděkovat bytu za to, že tady je, že je to naše zázemí a máme díky němu pocit bezpečí a možnost být s blízkými a žít a radovat se. Prostě být vděčný za to, že ho máme.

Na závěr ještě jeden můj postřeh. Když jsem odstranila věci, oblečení, knihy, které mi už nepřinášely tolik radosti, hodně dobře se mi doma dýchalo. Energie se opravdu rozproudila. A opravdu nemusím uklízet tak často.

A co ti přeji? Pokud se dáš do zázračného úklidu, dělej ho s radostí. Odměnou ti bude tvoje vlastní spokojenost a pocit radosti. A to stojí za to. Těším se, že se podělíš se svými zkušenostmi s metodou KonMari v komentářích.

Děkuji, přeji ti krásné letní dny a (s)měj se hezky

 

Ivana Durstinová
Inspiruji ženy, které chtějí změnit svůj přístup k životu. Svým příběhem ukazuji, že je možné začít se změnami kdykoliv a díky nim tak žít radostnější a spokojenější život. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.